juni 27, 2023

Markus vinner GULD!!

Special Olympics Games Berlin 2023

Vad är Special Olympic Games tänker säkert någon?

Enkelt förklarat är det en idrottstävling för idrottare med intellektuella funktionsnedsättningar. Rankas även som världens största tävling alla kategorier 2023, framförallt om vi räknar antal utövare. Årets tävling drog närmare 7000 atleter från 180 olika länder i 26 olika sporter. Häftigt!

Inte ett litet arrangemang med andra ord och statusen växer hela tiden i takt med att fler och fler uppmärksammar prestationen alla personer gör. Sverige deltog i 8 olika sporter och hade ungefär 70 deltagare.

Vår egen Markus Björkmarker kvalade med sina resultat in redan förra året och fick därmed delta och representera Sverige vilket Alvesta Golfklubb är väldigt glada över. Alla deltagare bjuds in till invigning av hela tävlingen och Olympiastadion tog denna gång emot 50 000 personer, likt en invigning av OS där atleter finns på innerplan och åskådare runt arenan.

Det är inte många som får dra på sig landslagströjan och ställa sig på första tee och inse vilken häftig upplevelse det kan vara. Hjärtat pumpar lite snabbare och andningen blir tyngre för de allra flesta. Roligt att även Markus fått känna detta och säkerligen vill göra det igen.

Tävlingen spelades på Bad Saarow Golfclub som Nick Faldo designat. De flesta banor han designat är smala från tee med många bunkrar som ligger väl placerade. Markus förberedelse kunde varit bättre då vädret inte varit som här hemma med strålande sol. Regn och blåst gjorde att det enbart gick att spela 9 hål vilket kunde påverkat hans prestation under tävlingen. Skönt att han klarade av att spela så bra trots denna möjliga oro.

Alla deltagare delas in i olika kategorier beroende på vilken funktionsnedsättning man har och Markus hamnade i kategori 5 som är den högsta klassen för alla.

Efter dom första två rundorna som är kvalificeringsrundor delas spelarna in en gång till och då hamnade Markus i division 2 efter 84 + 84 slag och totalt en femte plats. Sista två rundorna gick bättre med 78 + 84 slag vilket gör att Markus vinner division 2 och blir totalt femma av 160 golfare!

Glädjen är givetvis enorm och innebär även att han fick vara med på prisutdelning och ta emot första priset för sig själv och som representant för Sverige. Första GULDMEDALJEN  av många…

Stort grattis säger vi och kan bara konstatera att det är den överlägset bästa idrottsprestation någon från klubben någonsin gjort!!!

Markus själv säger att han är oerhört glad och tyckte hela veckan var fantastisk, även om dagarna blev långa och ibland lite påfrestande. ”Jag vill göra det igen” är hans bestämda åsikt och vi önskar givetvis honom all lycka.